Veszélyes gyógyszerek expozíciója az egészségügyben

Veszélyes gyógyszerek expozíciója az egészségügyben


A veszélyes gyógyszerek (például a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek, valamint egyes vírusellenes, hormonális és bioinžinikus gyógyszerek) használata káros lehet az egészségügyi dolgozók és azok számára, akik a munkahelyen ilyen veszélyes gyógyszereknek vannak kitéve. Körülbelül 8 millió amerikai egészségügyi dolgozó érintkezhet veszélyes gyógyszerekkel, ideértve a gyógyszertárakat és a gondozókat, az orvosokat, a műtő személyzetét, a környezetvédelmi szolgálatot végző személyzetet, a kutatólaboratóriumi személyzetet, az állatorvosi ellátást végző dolgozókat, valamint a szállító és a fogadó személyzetet.


A veszélyes gyógyszereknek való kitettség káros hatással lehet az egészségügyi szakemberekre. Valójában a tanulmányok kimutatták, hogy a veszélyes gyógyszerekkel szembeni munkahelyi expozíció akut és krónikus egészségügyi hatásokat, például kiütéseket, káros reproduktív következményeket (ideértve a meddőség, spontán vetélés és veleszületett rendellenességek), valamint a lehetséges leukémiát és más rákos megbetegedéseket okozhat.

Az egészségügyi kockázatok a munkavállalóknak ezeknek a gyógyszereknek való kitettségétől és azok toxicitásától függenek. A munkavállalókat műszaki és adminisztratív ellenőrzések, valamint megfelelő védőfelszerelések révén védik a veszélyes kábítószerektől.