Hogyan gyűjti össze a szűrő a részecskéket?

Hogyan gyűjti össze a szűrő a részecskéket?


A tehetetlenségi ütközés, a lehallgatás, a diffúzió és az elektrosztatikus vonzás szűrési mechanizmusait szemléltető ábra. Mindegyik esetben a szálakat szűrő részecskék mutatják.

Ez a fotó a négy szűrőmechanizmust mutatja.

Ezt a fényképet cr. https://blogs.cdc.gov/niosh-science-blog/2009/10/14/n95/Inertikus hatás: Ezzel a mechanizmussal a méret vagy tömeg miatt túlzott tehetetlenségű részecskék nem tudják követni a gázáramot, mert a szűrőszálak körül vezetik. Ez a mechanizmus felelős a nagyobb részecskék összegyűjtéséért.


Elfogás: Ha a részecskék közel vannak a szűrőszálakhoz, akkor a szálak elfoghatják őket. Ez a mechanizmus a nagyobb részecskék gyűjtéséért is felelős.


Diffúzió: A kis részecskéket folyamatosan bombázzák a levegőmolekulák, aminek következtében eltérnek a légáramtól és érintkezésbe kerülnek a szűrőszálakkal. Ez a mechanizmus felelős a kisebb részecskék összegyűjtéséért.


Elektrosztatikus vonzerő: Az ellenkezőleg töltött részecskék vonzzák a töltött szálakat. Ez a gyűjtési mechanizmus nem segíti elő a részecskék méretét.