Beltéri környezetminőség (IEQ)

BELSŐ KÖRNYEZETI MINŐSÉG

A beltéri környezetminőség (IEQ) egy épület környezetének minőségére utal, amely a benne élő emberek egészségéhez és jólétéhez kapcsolódik.

Az IEQ-t számos tényező határozza meg, beleértve a világítást, a levegőminőséget és a páratartalmat.

A munkavállalók gyakran aggódnak abban, hogy tüneteket vagy egészségi állapotot tapasztalhatnak a munkahelyükben lévő szennyeződéseknek kitéve.

Ennek egyik oka az, hogy ha nem az épületben vannak, a tüneteik általában javulnak.

Bár a vizsgálatok kimutatták, hogy egyes légzőszervi tünetek és betegségek vizes épületekhez kapcsolódhatnak, nem világos, hogy a beltéri szennyező anyagok mérése azt jelzi, hogy a munkavállalók kockázata a betegség kialakulásának.

A legtöbb esetben, ha egy munkavállaló és orvosa azt gyanítja, hogy az épített környezet egy bizonyos egészségi állapothoz vezet, az orvosi vizsgálatokból és a környezeti vizsgálatokból nyert információk nem elegendőek annak megállapításához, hogy mely szennyező anyagok felelősek.

Annak ellenére, hogy mit mérnek és hogyan értelmezik, a tanulmányok kimutatták, hogy az épülethez kapcsolódó tünetek az építészeti jellemzőkkel, köztük a páratartalommal, a tisztasággal és a szellőzéssel kapcsolatosak.