A légzőszervi betegségeket nem lehet figyelmen kívül hagyni

Légzőszervi megbetegedések

Mi az egészségügyi és biztonsági kérdések?

A levegőnek kitett por gyakori belélegzése miatt a bányászok tüdőbetegségnek vannak kitéve, ún. Pneumoconiosisnak, öt vagy több éves bányászati tapasztalattal rendelkező bányászoknak és dízelmotoroknak kitett kipufogógázok. rák.


A pneumoconiosis (pneumoconiosis) károsodást, fogyatékosságot és korai halált okozhat. Ezeknek a betegségeknek a fejlett eseteiben az orvosi kezelés hatástalan, ezért fontos, hogy megakadályozzuk a pneumonioziót az inhalálható por hatásának ellenőrzésével.


A bányászokat, a szénbányász pneumoconiosisát (CWP) érintő két fő típusú pneumoconiosis, általában fekete tüdőbetegség és szilikózis. A CWP a szénbányászathoz kapcsolódik, de a szilikózis számos típusú bányát és kőbányászot érinthet, beleértve a szénbányákat is. A dízelmotor kipufogógázai tipikus asztmás tüneteket okozhatnak, és a dízel kipufogógáz egyéb légzőszervi tüneteket okozhat, például orr irritációt, légúti gyulladást és csökkent tüdőfunkciót.


Más légzőszervi megbetegedések, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) is előfordulhatnak a pneumoconiosison kívüli bányászoknál, vagy a pneumoconiosison kívül.