Hőstressz veszélye

Hőstressz veszélye


A szélsőséges hőnek kitett vagy forró környezetben dolgozó munkavállalók számára fennáll a hőstressz veszélye. A szélsőséges hőhatás foglalkozási megbetegedéseket és sérüléseket okozhat. A hőstressz hőhullámot, lelkesedést vagy hőkiütést okozhat a munkavállalókban. A hő szintén növeli a munkavállalók sérülésének kockázatát, mivel a tenyerek izzadását, aeroszolos biztonsági szemüveget és szédülést okozhat. Égési sérülések fordulhatnak elő forró felületekkel vagy gőzzel való véletlen érintkezés miatt.


A hőstressz kockázatának kitett munkavállalók közé tartoznak a kültéri és a forró környezetben dolgozó munkavállalók, például tűzoltók, kenyérmunkások, mezőgazdasági termelők, építőmunkások, bányászok, kazánházak munkásai, gyári munkások stb. vagy idősebbek, akik túlsúlyban vannak, szívbetegségben vagy magas vérnyomásban vannak, vagy olyan gyógyszereket szednek, amelyeket súlyos hőhatás érinthet.


Fontos a munkavállalók hőstresszének megelőzése. A munkaadóknak képzéseket kell biztosítaniuk a munkavállalók számára, hogy megértsék, mi a hőstressz, hogyan befolyásolja egészségét és biztonságát, és hogyan lehet ezt megelőzni.